Guy Fawkes är ett namn som har blivit synonymt med konspiration och uppror, och hans berättelse är en av de mest välkända i engelsk historia. Född 1570 i York, Fawkes är mest känd för sin roll i den misslyckade Gunpowder Plot 1605, ett plan för att spränga House of Lords och mörda kung James I. Hans namn har sedan dess förevigats i litteratur, film och populärkultur , och hans ikoniska mask har blivit en symbol för protester runt om i världen.
Tidiga liv och radikalisering
Fawkes föddes i en protestantisk familj, men han konverterade till katolicismen i unga år, kanske på grund av att hans mors familj var katolsk. Vid den tiden befann sig England mitt i religiös kaos, där den protestantiska kyrkan i England slog ner katolicismen. Fawkes blev en pålitlig försvarare av katolicismen, och han gick senare med i den spanska armén i Nederländerna och kämpade mot de protestantiska nederländska rebellerna.
Fawkes återvände till England 1603, efter att kung James I tagit tronen. James sågs som en mer tolerant monark än sin föregångare, drottning Elizabeth I, och Fawkes hoppades att han skulle vara mildare mot katoliker. James fortsatte dock att förfölja katoliker och Fawkes blev allt mer radikaliserad.
Krutplanen
År 1604 blev Fawkes inblandad i en komplott för att spränga House of Lords under statsöppningen av parlamentet, som var planerad till den 5 november 1605. Konspiratörerna hoppades att explosionen skulle döda James och den protestantiska aristokratin, vilket skulle göra det möjligt för dem att installera en katolsk monark på tronen.
Fawkes fick i uppdrag att vakta krutet som hade förvarats i en källare under House of Lords. Handlingen upptäcktes dock innan den kunde genomföras och Fawkes greps medan han låg i källaren med krutet. Han utsattes för brutal tortyr, men han vägrade att avslöja namnen på sina medkonspiratörer. Fawkes befanns så småningom skyldig till högförräderi och dömdes att hängas, dras och inkvarteras.
Arv
Trots sin hemska död har Fawkes blivit en legendarisk figur i engelsk historia. Hans bild har förevigats i otaliga litteraturverk, inklusive Alan Moores grafiska roman V for Vendetta, som har en karaktär inspirerad av Fawkes. Masken som karaktären bär har blivit en symbol för protester och uppror runt om i världen, som används av alla från anonyma hackare till Occupy Wall Street-demonstranter.
Fawkes arv är dock inte utan kontroverser. Vissa ser honom som en heroisk försvarare av religionsfriheten, medan andra ser honom som en farlig extremist som försökte begå massmord. Oavsett ens åsikt om Fawkes är hans berättelse fortfarande en av de mest fascinerande och varaktiga berättelserna i engelsk historia.
Källor:
Fraser, Antonia. Faith and Treason: The Story of the Gunpowder Plot. London: Doubleday, 1996.
Haynes, Alan. Krutplanen: Faith in Rebellion. Stroud: Sutton, 1994.
Sharpe, J. A. Remember, Remember: A Cultural History of Guy Fawkes Day. Cambridge: Harvard University Press, 2005.
Woolf, Alex. "Kruttäppan: Terror och tro 1605." Historia idag, november 2005.
Comments